Ce este fracul?
Fracul este un sacou mai aparte, asimetric, avand partea din spate mai lunga fata de cea frontala. Un nume foarte potrivit pentru frac a fost dat de britanici, care de altfel au fost primii ce au adoptat acest stil la sfarsitul sec. XVII, si anume "tailcoat". Tradus mot-a-mot acesta ar insemna sacou cu coada. Astazi, forma fracului a ramas similara: coada trebuie sa ajunga pana la partea din spate a genunchilor, reverul este de obicei infrumusetat fie cu matase sau satin iar nasturii, imbracati in rejansa, aflati pe ambele parti ale fracului, sunt strict ornamentali.
Astfel, cu toate ca exista si fracuri care se pot inchide, in mod traditional acestea se lasa deschise si se vor purta alaturi de o camasa alba, o vesta deschisa la culoare (alba sau gri) si un papion ori cravata clasica in nuanta vestei. Cu toate ca pe un frac adevarat niciodata nu veti gasi buzunare, nu ai de ce sa te preocupi. Daca ai nevoie de unul, il vei gasi ascuns pe dosul fracului la nivelul de unde porneste coada acestuia.
Cui i se potriveste cel mai bine?
Din cauza faptului ca poate crea o iluzie optica de inaltare, fracurile sunt extrem de potrivite mai ales barbatilor de statura mica sau medie. De asemenea reverul va fi de cele mai multe ori realizat in forma de V, ceea ce poate crea impresia, sau poate augmenta aspectul, unui trunchi puternic.
Cum sa porti fracul?
Atunci cand doresti sa imbraci un frac, alege o pereche de pantaloni cu talie inalta, realizati din acelasi material. Este esential ca pantalonii sa ajunga pana la partea superioara a taliei si sa ramana acolo pe toata durata evenimentului. Un truc la care se apeleaza in acest sens este purtarea unor bretele care vor fi ascunse sub vesta si frac.
Prin urmare, daca te-ai convins si ai decis ca vei adopta un frac pentru tinuta ta de mire, felicitari! Ai facut o alegere potrivita si foarte eleganta cu care sigur vei reusi sa iti impresionezi mireasa si invitatii.